background image

U bent hier: Home, Activiteiten, Bushcraft facebook

Bushcraft

Wat is Bushcraft eigenlijk? Voor ons is het alle kennis, kunde en technieken tezamen die een mens kan gebruiken om te leven in en met de natuur. We hebben er nog niet een goede vertaling van in het Nederlands gevonden. De kunde van de natuur misschien? Maar ja, onder natuurkunde wordt weer iets heel anders verstaan.....

Door te leven in en met de natuur, kom je er op een andere manier in te staan. Je ziet, hoort en voelt meer en je ervaart het anders als het bos je (tijdelijke) thuis is dan wanneer je er als bezoeker bent.

Thuis op Aarde - Basis

Bladerhut

Wanneer ben je thuis op aarde? Dan ben je op je gemak bij moeder Aarde, je kunt in de natuurlijke wereld slapen, weet waar je je eten vind in de natuurlijke supermarkt. Welke spullen je gebruikt uit de natuurlijke bouwmarkt om je huis te bouwen. Je hebt nauwelijks tot geen moderne spullen nodig. Je weet je weg te vinden en je weet ook wat gevaarlijk is en wat niet. De jagers verzamelaars van vroeger zijn mijn ultieme voorbeeld. Dat niveau bereiken we niet meer, dat vergt een opleiding van jaren. Maar er aan snuffelen is al heel leuk. Het prikkelt onze oerinstincten, denk maar aan hoe vuur ons aantrekt.
Tijdens de basiscursus leer je de belangrijkste vaardigheden die je in de wildernis in leven zullen houden.

Vanuit de BareFeet Survival visie ligt de nadruk op overleven SAMEN met de natuur. Het is een actieve cursus waarin de basistechnieken en vaardigheden onderwezen worden. Veel praktijkervaring wordt opgedaan en er is zeker ook tijd om te lachen met het bos.

Deze basiscursus is 4 aaneengesloten dagen

Onderwerpen o.a.: bivak maken met materialen uit het bos, als je hut zover is, kun je er in slapen! Maak je eigen medicijn, drinkbaar water en vuur. Vuur maken we met de vuurboog, en gebruiken we daarna als gereedschap. Verder nog: veiligheid, veilig mesgebruik, bruikbare planten en ook jagen komt voorbij.

Deze cursus is gericht op volwassenen, maar kinderen vinden het ook prachtig en het is ook prima mogelijk om het samen met een zoon/dochter, petekind, stiefkind of neefje/nichtje, ... te komen doen. Het geeft een mooie stoere ervaring samen die de band tussen jullie kan versterken. Speciaal onderdeel voor de kinderen is het maken van een eigen boog en pijlen, en er mee oefenen natuurlijk! max 1 kind per volwassene (voor het beste effect)

De cursus start op donderdag om 10:00 en we sluiten af zondag rond 16:00

Thuis op Aarde, basis
Instructie: Esther
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: 4 dagen
23 - 26 mei 2019
Kosten: €220,00 per persoon
€330,00 per ouder-kind team , waarbij de jongste tussen de 8 en 16 jaar is.
Koffie, thee en (biologische) maaltijden en overnachting zijn inbegrepen. Dat geld ook voor het gebruik van gereedschap en materialen.

--> aanmelden? Ga naar de aanmeld pagina

 

 

 

houtsnij project Boshut in wording vuur maken vuur aanblazen

Spelen met vuur

vuurdemo

Zelf Vuur maken is echt magisch. Er zijn verschillende technieken; de vuurboog, de firesteel, vuurslag, tondeldoos. Maar we doen het zonder aansteker of lucifers!
Je maakt je eigen vuurboogset. Zorg dat je vuurkuil, hout en tondel klaar liggen en draaien maar...
Met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen gaat het zeker lukken. En je hoeft nooit meer bang te zijn dat je lucifers nat worden. Daarmee doe het op eigen kracht met alleen dat wat je in het bos kan vinden. Wij weten dat dat kan.
Met dat vuur heb je een stuk gereedschap in handen om bijvoorbeeld een kom te maken waarin je water drinkbaar kunt maken. En ken je de prehistorische televisie al? Natuurlijk koken we op vuur en poffen we zelfs onze popcorn boven het vuur. Een leuk en actief weekend waarin je vuur echt leert kennen.
En je komt er achter of het spreekwoord echt waar is: Waar rook is, is vuur.

De cursus start op zaterdag om 10:00 en we sluiten af zondag rond 16:00

Spelen met Vuur
Instructie: Esther
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: weekend
13 - 14 april 2019
lokatie: Quadenoord, Renkum
Kosten: €120,00 per persoon
Koffie, thee en (biologische) maaltijden en overnachting zijn inbegrepen. Dat geld ook voor het gebruik van gereedschap en materialen.

--> aanmelden? Ga naar de aanmeld pagina

 

ouder-kind survivalweekend

lol op een boomstam

Deze dagen zijn voor de stoere jongens en coole meiden die met hun vader of moeder leuke dingen willen beleven in het bos.
Maar ook voor coole vaders en stoere moeders die een sterkere band met hun zoon of dochter willen bereiken door samen leuke maar ook een beetje spannende ervaringen op te doen.

Wat gaan er gebeuren? We belanden met zijn allen in een speelse overlevingssituatie. Moeten dus zien te overleven met de spullen uit het bos.
Dat doe je door samen te werken.
Dus: Samen op pad want het bos moet verkend worden. Leer hoe je verdwaald en hoe je zorgt dat je juist niet verdwaald.

lekker warm Samen een hut bouwen om er daarna samen in te slapen! Wie van de twee slaapt er het best? Alle lucifers en aanstekers zijn nat en toch maken jullie vuur.

de oogst van de dag Eten is ook belangrijk, dus er worden broodjes boven het vuur gebakken. Al ons eten koken we boven ons kampvuur. Dus er moet hout gezaagd worden. Voor het stoken zijn er vast wel liefhebbers te vinden. Je mag je eigen lepel branden en daarna snijden. Ga maar vast oefenen met snijden samen, zodat je leert veilig met een mes om te gaan. En als je een mooi mes hebt neem je dat natuurlijk mee!

We beginnen op zaterdag om 10:00 en we sluiten af zondags rond 16:00
Een team bestaat uit één volwassene en één kind. Ongedeelde aandacht maakt de ervaring extra waardevol. Een familierelatie is niet verplicht.
Het weekend is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht. Maar als uw 6-jarige staat te trappelen om mee te doen zijn wij geen spelbreker. U bent er om het op te vangen als het allemaal te veel/te eng is of te lang duurt. Voor hele jonge kinderen is een programma niet handig, die zijn beter af tijdens een gathering.

Koffie, thee en (biologische) maaltijden en overnachting zijn inbegrepen
Dat geld ook voor het gebruik van gereedschap en materialen.

Ouder kind survivalweekend
Instructie: Esther
Vrijwilliger: Esther
Deelnemers: 3 tot 5 teams
Duur: weekend
12-13 oktober 2019
Kosten: €200,00 per team

--> aanmelden? Ga naar de aanmeld pagina

 

koken op kampvuur zintuig ervaring hut in aanbouw de rimboe